Vilniuje veiklą pradeda ankstyvojo neformalaus gabių vaikų ugdymo programa „Gabių vaikų akademija“. Akademijos steigėja VšĮ „Žiniukas“ bendradarbiaudama su Vilniaus universiteto mokslininkais gabiausiems šalies pradinių klasių moksleiviams kuria išskirtinę ugdymo programą.

„Visuotinio švietimo sistemoje neužtikrinant pakankamo ugdymo diferenciavimo pagal vaiko gebėjimus, dažnai gabūs vaikai didžiają dalį laiko klasėje praleidžia laukdami, kol kiti juos „pasivys“. Trūkstant iššūkių, gabūs vaikai praranda gebėjimą stengtis bei motyvaciją siekti daugiau, ir galiausiai  neatskleidžia visų savo galimybių. Taip gimė idėja sukurti „Gabių vaikų akademiją“ – papildomo ugdymo programą kuri sudarytų daugiau galimybių  gabiausiems Lietuvos vaikams jau pradinėse klasėse vystyti ir atskleisti savo potencialą“, – sako „Gabių vaikų akademijos“ iniciatorė ir direktorė Ingrida Ramanauskienė.

„Gabių vaikų akademijos“ steigėja VšĮ “Žiniukas” kartu su Vilniaus universiteto Psichologinių inovacijų ir eksperimentinių tyrimų mokymo centru siekia, kad Akademija taptų gabių vaikų bendravimo ir lavinimosi terpe, kurioje grupinės veiklos ir individualių užduočių forma siekiama subalansuoti intelektinių gebėjimų, kūrybiškumo ir charakterio ugdymą, skatinantį motyvaciją, lyderystę bei žingeidumą.

Pasak „Gabių vaikų akademijos“ direktorės, Lietuva labai atsilieka nuo kitų šalių gabių vaikų neformalaus ugdymo programų pasiūla ir apimtimi.

Rudenį Vilniuje duris atveriančios „Gabių vaikų akademijos“ tęstinė programa apima vaiko 5 metų amžiaus tarpsnį – nuo 6 iki 11 metų (nuo parengiamosios iki 4 klasės).

Gabių vaikų raidos ir ugdymo tyrimus vykdančio Vilniaus universiteto Psichologinių inovacijų ir eksperimentinių tyrimų mokymo centro direktorė, socialinių mokslų daktarė Sigita Girdzijauskienė pabrėžia, jog yra labai svarbu, kad gabūs vaikai gautų jų vertą ugdymą. „Kiekvienas gabus vaikas yra vis kitoks, todėl be formalaus ugdymo jam reikalingas ir bendravimas su tokiais pat kaip jis, ir intensyvus gebėjimų bei asmenybės ugdymas“, – teigia S. Girdzijauskienė.

Tarp mokslininkų nėra vieningo sutarimo dėl sąvokos “gabus vaikas“ ir atskirose šalyse skiriasi tiek gabumo apibrėžimas, tiek gabaus vaiko identifikavimo principai. Lietuvoje gabiais vaikais laikomi labai aukšto intelekto vaikai ar jaunuoliai, galintys greitai ir efektyviai įgyti žinių ir mokėjimų; juos pritaikyti kintančiose situacijose naujoms problemoms spręsti; sparčiai mokytis iš įgytos patirties ir atpažinti, kokiose situacijose naudoti įgytas žinias ir mokėjimus.

VšĮ „Žiniukas“ yra nevalstybinė pradinė mokykla ir neformaliojo vaikų švietimo mokykla, siekianti atskleisti kiekvieno vaiko potencialą, paskatinti siekį bei įgūdžius mokytis, pažinti, bendrauti.

(pranešimas spaudai)

Parašykite komentarą